





Persoonlijke intake
Kennismakingssessie
Zes intervisiesessies
Onder bestuurders
Van einde middag tot begin avond
5-7 deelnemers

Het vuur aan de schenen
Intervisie voor bestuurders


Over deze training
Doelgroep
Bestuurders uit de publieke sector.
Groepsgrootte
5-7 deelnemers
Begeleider
Chris Tils
Kosten
Deelname € 975,- (ex. BTW)
(inclusief eenvoudige maaltijd)
Aantal sessies
6 sessies
Tijden
17.15u Ontvangst
17.45u Maaltijd
18.30u Intervisie
20.30u Afronding
Locatie
Praktijkruimte Chris Tils
Van der Valk Boumanlaan 25
3446 GE Woerden
(4 min lopen vanaf NS-station Woerden)
Het vuur aan de schenen
Hoe meer macht, hoe minder feedback. Dat is niet zelden de praktijk van de bestuurder. Bestuurders leven in een succesparadox. Hoe harder ze werken, hoe succesvoller hun organisatie kan worden. En tegelijk: hoe minder tijd er is om te besteden aan de eigen leer-en ontwikkelingsprocessen waarvan hun organisatie ook zou profiteren. Toen ik mijn boek Leiden met Liefde schreef, was dat een van de meest opvallende bevindingen.
In een serie intervisiesessies met collega-bestuurders leg je elkaar het vuur aan de schenen op bestuurlijk complexe én persoonlijke thema’s. In een vertrouwelijke setting. Met gebruikmaking van elkaars analytische capaciteit. En in volle persoonlijke kwetsbaarheid. Omdat die combinatie je het meest vooruit helpt in je ontwikkeling.
We gaan dus de diepte in aan de hand van cases uit de praktijk van de deelnemers. Als er tijdens de intervisiesessies niks met de bestuurder is gebeurd (behalve een leuke avond) dan doen we samen iets niet goed. We zoeken bewust naar verdere ontwikkeling van persoonlijk leiderschap. En dus soms ook naar werking en oorsprong van minder functionele patronen. Met de billen bloot is soms meer helpend dan alle lastige klippen omzeilen en aan de oppervlakte blijven. En tegelijkertijd: we zorgen voor balans door genoeg humor en ontspanning.
Thema's
De thema’s en casuïstiek worden uiteraard bepaald door de deelnemers. Om een idee te geven waarover het zou kunnen gaan:
-
Over ordening en governance. Soms neemt je Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen te veel of juist te weinig ruimte. Hoe ga je daarmee om? En hoe komt de bestuurder zichzelf daarin tegen?
-
Over macht en onmacht. Een bestuurder is eindverantwoordelijk en heeft tegelijkertijd beperkte operationele invloed. Hoe ga je om met die spanning? Hoe kun je die spanning accepteren, en tegelijkertijd blijven besturen?
-
Over leiderschap en lidmaatschap, ofwel de verhouding tussen de bestuursleden onderling. Wat is de positie van de voorzitter en de leden in het team ten opzichte van elkaar? Wat doet het concept van collegiaal bestuur met jou als bestuurder?
-
Onderstroom en cultuur. Wat is je bestuurlijke rol en handelingsrepertoire als je aanvoelt dat cultuur en onderstroom niet bevorderlijk zijn voor het halen van strategische doelen?
-
Voorkeursrollen en ontwikkelpunten. Sommige onderdelen van het bestuurdersvak zullen je meer liggen dan andere. Waarin zou je je meer willen ontwikkelen. Hoe is je biografie daarin helpend of juist beperkend?
Aanpak
Met elke deelnemer vindt een persoonlijk intakegesprek plaats. De eerste sessie wordt besteed aan kennismaking en het afstemmen van wederzijdse verwachtingen.
Het globale programma van een sessie ziet er als volgt uit.
-
17.15u Ontvangst en landen bij het vuur
-
17.45u Naar binnen voor gezamenlijke eenvoudige maaltijd
-
18.15u Begeleide intervisie aan de hand van een à twee cases
-
20.30u Formuleren persoonlijke leerervaringen en naar huis

